Hamul pentru accesul in siloz

Unul dintre cele mai importante pericole in operarea unui siloz de cereale este sufocarea. Principalul risc este pornirea accidentala a snecului de evacuare. Cerealele sunt evacuate print gura centrala a silozului. Astfel, se formeaza un taluz cu partea superioara lipita de peretele silozului. O persoana care se afla deasupra masei de cereale poate fi trasa spre centrul celulei si se se poate scufunda in mai putin de zece secunde. Chiar daca persoana nu este acoperita in intregime de boabe, aceasta se poate sufuca din cauza presiunii exercitate de cereale pe torace. In timpul expiratiei, cerealele se strang, crescand astfel presiunea din jurul persoanei cufundate.

In plus, forta cu care o persoana poate fi ridicata din masa de cereale este mult mai mare decat in cazul unui fluid. Acest fapt este cauzat de lipsa fortei arhimedice si de forta de frecare mult mai ridicata in cazul cerealelor.

Detalii despre riscurile la care se supune cineva care intra intr-un siloz cu cereale se pot gasi in aceasta lucrare (PDF) a Universitatii din Kentucky.

GSI ofera un mecanism de sustinere numit Top-Guard™ In-Bin Harness System, produs in colaborare cu Hy Safe Technology. Lucratorul care intra in siloz este asigurat cu un ham legat de un inel care acopera intreaga circumerinta. Sistemul pemite deplasarea pe toata suprafata celulei fara a fi nevoie de deconectarea sigurantei. Mai mult, in cazul un caderi, o inchizatoare blocheaza cablurile pentru a preveni scufundarea.

Comments are closed.