Piata silozurilor din Romania

Acest articol va aparea, cu modificari, in Revista Ferma.

Cum a evoluat piata silozurilor agricole in Romania in ultima perioada si cum explicati acest trend?

Evolutia interesului pentru echipamente de stocare a cerealelor a fost strans legata de cea a organizarii fermelor. De la piata anilor ’90, aflata la discretia angrosistilor, s-a ajuns la o agricultura organizata in ferme de sute sau mii de hectare care investesc foarte mult in tehnologie moderna. Cum era firesc, agricultorii si-au procurat la inceput echipamente de productie si apoi au investit in silozuri. Dupa 2010 putem vorbi de o crestere fara precedent a cererii in domeniu. Sistemele realizate recent au un grad ridicat de complexitate, fapt evidentiat de incarcarea silozurilor cu elevatoare si conveioare in locul snecurilor mobile si de implementarea solutiilor de urmarire si control pe calculator pentru toate componentele (e.g, senzori de temperatura, ventilatoare, transportoare) din sistem.

Care sunt, in opinia Dumneavoastra, principalele obstacole in calea construirii silozurilor si cum s-ar putea impulsiona aceasta piata?

Piata silozurilor este dependenta de puterea financiara a fermierului. Fermierii folosesc fonduri proprii si fonduri atrase. Din ce in ce mai mult acestia apeleaza la fondurile europene nerambursabile. Principalele obstacole sunt lipsa fondurilor proprii si dificultatea obtinerii creditelor bancare.

Carui gen / profil de fermieri va adresati dumneavoastra?

MG Trade Engineering S.R.L. se adreseaza unui spectru larg de fermieri, pornind de la cei care stocheza aproape 1000 de tone cereale pana la cei care vor sisteme de depozitare de sute de mii tone. In plus, proiectam si furnizam echipamentele pentru fabrici de nutreturi combinate, mori si instalatii complete pentru conditionarea semintelor.

Ce implica demararea unui astfel de proiect?

Un sistem de depozitare a cerealelor este un proiect complex, implicand specialisti din multe domenii. Printre activatile necesare implementarii unui astfel proiect se gasesc urmatoarele: conceperea fluxului tehnologic, identificarea tipurilor de echipamente necesare, proiectarea sistemului, obtinerea de avize si aprobari pentru infrastructura si utillitati, procurarea echipamentelor, construirea fundatiilor, montajul si scolarizarea operatorilor.

O succinta descriere a companiei Dumneavoastra.

MG Trade Engineering S.R.L. este unul dintre primii furnizori de solutii de stocare cereale din Romania. Firma este dealer-ul din Romania al GSI, cel mai mare producator de silozuri si uscatoare din lume. MG Trade Engineering are proiecte terminate in aproape toate judetele unde se produc cereal, capacitatea totala de stocare a silozurilor livrate depasind 1.000.000 metri cubi. In plus, in tara au fost instalate aproape 150 de uscatoare GSI. Uscatoarele produse de GSI sunt dotate cu cel mai avansat computer de proces de pe piata si pot fi echipate cu un recuperator de caldura care reduce consumul de combustibil cu pana la 30%.

In general, clientii firmei sunt cei care solicita solutii tehnologice de foarte buna calitate. Este cunoscut pe piata Romaniei ca cea mai buna solutie de aerare a cerealelor este podeaua perforata pe 100% din suprafata silozului. Peste trei sferturi dintre silozurile livrate de MG Trade Engineering dispun de acest accesoriu.

Un aspect care apare permanent in conceperea unei solutii de stocare a cerealelor este reducerea costului fundatiilor. Utilizand podeaua de aerare perforata pe 100% din suprafata silozului si evacuarea laterala peste cota zero, costul unei fundatii se reduce cu cca. 50% in comparatie cu solutia clasica — aerarea prin canale si evacuarea cu transportor central amplasat in tunel.

Alte caracteristici care definesc cele mai multe sisteme de stocare a cerealelor realizate de catre MG Trade Engineering sunt aerarea cu ventilator fix la fiecare siloz si utilizarea unui numar foarte mare de senzori pentru urmarirea temperaturii.

Comments are closed.