Eficienta ridicata a procesului de conditionare a cerealelor este atinsa daca sunt indeplinite cateva criterii: se folosesc echipamente performante, se face o planficare corespunzatoare si se urmaresc atent curatarea, uscarea si aerarea cerealelor. In continuare sunt prezentate cinci recomandari pentru conditionarea optima a cerealelor.
Curatarea cerealelor
Prin curatarea cerealelor se elimina corpurile straine din masa de boabe. Inainte de procesare, curatara se face pentru:
- Pregatirea pentru uscare: Este important ca in uscator sa ajunga cereale precuratate pentru ca in acest fel se impiedica infundarea uscatorului si se reduce pericolul incendiu. In plus, prin curatare pot fi inlaturate resturile de buruieni, care in general sunt mai umede decat boabele de produs. Astfel, se poate face o economie importanta de combustibil.
- Imbunatatirea stocarii: Timpul de stocare in conditii optime se prelungeste daca cerealele sunt bine curatate. Praful si impuritatile au de multe ori o umiditate mai ridicata decat cerealele si pot contine microorganisme, microtoxine. In masa de cereale necuratate stocata intr-o incinta exista zone de concentrare locala a impuritatilor unde aerarea devine ineficienta. Astfel, apare cerealele se pot supraincalzi si se pot strica.
Uscarea cerealelor imediat dupa recoltare
Uscarea cerealelor nu ar fi necesara daca recoltarea s-ar face atunci cand boabele au umiditatea ideala pentru stocarea pe termen lung. Pentru ca exista foarte multi factori care pot influenta recoltarea, uscatoarele sunt folosite deorece ofera flexibilitatea necesara pentru a recolta cerealele atunci cand este convenabil.
Cateva dintre avantajele unui uscator dimensionat corespunzator capacitatii recoltate sunt:
- Recoltarea poate fi inceputa devreme pentru a reduce riscul spargerii boabelor si pentru a evita distrugerea recoltei din cauza conditiilor atmosferice.
- Cerealele pot fi vandute la umiditatea ceruta.
- Cerealele pot fi uscate pentru a rezista mai mult timp in siloz, in scopul vanzarii la momentul dorit.
- Se poate asigura un tampon pentru cazurile cand recoltarea se face foarte repede, asa cum se intampla cand sunt folosite combine de capacitate mare.
Urmarirea temperaturii cerealelor stocate
Indiferent daca stocarea se face in siloz sau in magazie, este obligatoriu ca temperatura cerealelor sa fie verificata des si in cat mai multe locuri. In cazul silozurilor, aceste verificari se realizeaza cu senzori integrati in cabluri prinse de acoperis. Un cablu trebuie sa aiba un cate un senzor la fiecare 1-2 m. Pentru un siloz de 1000 de tone, cu un diametru de 12 m, sunt necesare 4-5 cabluri de temperatura (3-4 laterala si unul central).
Aerarea cerealelor folosind o podea complet perforata
Unul dintre criteriile cele mai importante in proiectarea unei solutii de stocare a cerealelor este eficienta cu care se face aerarea produsului depozitat. Fluxul de aer ajuta la mentinerea unei temperaturi scazute si la inlaturarea umezelii din cereale. Astfel, este inhibata dezvoltarea mucegaiurilor si este redus riscul infestarii cu daunatori.
In cazul unei podele metalice complet perforate, aerul este introdus prin gaurile care se gasesc pe toata suprafata silozului. O astfel de podea este compusa din placi metalice care sunt asezate pe suporti metalici. Sistemul suporti + podea este conceput pentru a sustine sarcini foarte mari, atat pe orizontala cat si pe verticala.
Principalul avantaj al utilizarii acestei solutii il consituie gradul ridicat de ventilare a cerealelor. Deoarece aerul patrunde la fel, indiferent de locul de pe suprafata podelei, produsul stocat este racit in mod uniform. In plus, fundatia este usor de realizat deoarece este nevoie doar de o sapa de beton, iar cantitatea de material este foarte redusa.
Automatizarea echipamentelor de stocare, uscare si transport
Depozitarea in conditii optime a cerealelor impune ca sistemele de stocare si conditionare sa functioneze in parametri si la capacitate maxima. Pentru aceasta in faza de proiectare se poate concepe un sistem de automatizare compus din tablouri electrice de comanda pentru actionarea agregatelor si un sistem SCADA pentru urmarirea si conducerea centralizata a proceselor specifice.
Avantajele implementarii unei solutii de automatizare se leaga de reducerea costurilor pentru primire, stocarea si livrarea cerealelor, dar si pentru mentenanta. Un motiv evident pentru costurile reduse este numarul mic de oameni necesari administrarii unui sistem cu automatizare completa. Un alt motiv este controlul consumului de energie electrica si combustibil. Spre exemplu, pot fi eliminate pierderile cauzate de ventilatoare care functioneaza atunci cand nu este necesar. Mai mult, stocurile de cereale pot fi adminstrate separat si se poate afla in orice moment cantitatile disponibile.