Care este cea mai bună soluție de stocare a cerealelor?

Dacă nu dorește să vândă marfa imediat după recoltare, un fermier poate depozita cerealele în:

  • sistem silozuri metalice: silozuri, transportoare
  • magazii:
    • fără mecanizare: doar clădirea, fără echipamente
    • cu mecanizare: clădire cu bandă transportoare, canale sau tuburi de ventilare, ventilatoare
  • saci din plastic care se întind pe câmp

Comparație: silozuri, magazii și saci din plastic

Pentru această comparație nu am luat în considerare beneficiile aduse de un uscător sau un curățitor. Acestea pot fi adăugate oricăreia dintre variantele de mai jos. Fiecare  reprezintă un avantaj al soluție respective.

 Sistem silozuri metaliceMagazie fără mecanizareMagazie cu mecanizareSaci din plastic
Ușurința încărcării      
Ușurința descărcării       
  Descărcarea se face cu un utilaj. Descărcarea cu transportoare este justificată pentru magaziile foarte mari.Descărcarea se face cu un utilaj și se poate poate pierde marfă.
Condiții de păstrare a mărfii      
Silozurile sunt în general dotate cu ventilatoare, canale de aerare / podea complet perforată, senzori de temperatură și umiditate.Riscul de aparație al dăunătorilor este ridicat.Verificarea temperaturii cerealelor este greoaie și costisitoare.Sacii se pot rupe ușor, cerealele cu umiditate mare stricându-se repede. Riscul furtului este mare.
Efort financiar investiție inițială (raportat la capacitate)      
Costuri: fundație, achiziție și montaj echipamente. Costuri: fundație, strucutură metalică.Costuri: fundație, strucutură metalică, echipamente.Costuri: utilaj încărcare saci, primul lot de saci.
Efort financiar repetat, după investiția inițială (raportat la capacitate)      
Costuri: mentenanță. Costuri: mentenanță, operațiuni manuale pentru manipularea cerealelor.Costuri: mentenanță, operațiuni manuale pentru manipularea cerealelor.Costuri: saci noi, operațiuni manuale și mecanizate.
Posibilități de extindere a capacității       
Posibilități de legare la alte sisteme (FNC, moară)       
Flexibilitate    
Într-un siloz nu pot fi stocate mai multe tipuri de cereale. Dar, transportoarele dintr-un sistem sunt comune.Pot fi folosiți pereți de compartimentare, dar încărcarea este greoaie. O magazie este multifuncțională.Pot fi folosiți pereți de compartimentare. O magazie este multifuncțională.Sacii pot fi segmentați după nevoi. Spațiul ocupat este foarte mare și nu poate fi folosit în alte scopuri.
 21 x 10 x 16 x 9 x

Deși silozuri reprezintă cea mai bună variantă de stocare, pentru reducerea costului total al investiției, recomandăm o combinație a acestora. De exemplu, pentru a depozita 6000 de tone, un fermier poate construi 3 – 4 silozuri de 1000 de tone și o magazie de 4000 – 5000 de tone. Această magazie va fi folosită parțial la început, dar va putea stoca surplusul în viitor. Infrastructura de recepție, curățare, uscare și livrare poate fi comună.


Prețurile echipamentelor

Prețul total al silozurilor și al echipamentelor de încărcare reprezintă doar o parte a investiției într-un sistem complet. În funcție de varianta de descărcare aleasă (tunel pe sub linia silozurilor sau câte un canal sub fiecare siloz), costul echipamentelor variază invers proporțional cu cel al fundației. Observații similare pot fi făcute despre oricare dintre variantele comparate.

Comments are closed.