Funcționarea uscătoarelor orizontale GSI

În timpul procesului de uscarea sunt urmăriți doi parametri principali. Primul este nivelul final de umiditate al boabelor de cereale. Al doilea parametru este temperatura maximă de uscare. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât riscul de stricare al boabelor (e.g., crăpare, reducerea valorilor nutritive) este mai ridicat. În schimb, timpul de uscare crește pe măsură ce temperatura de uscare scade.

Uscătoarele orizontale GSI funcționează în flux continuu și modul șarjă, iar întregul proces este controlat prin sistemul VISION.

Flux continuu

Încărcarea și descărcarea cerealelor se realizează în mod continuu, iar timpul în care cerealele sunt expuse la căldură în buncăr este controlat prin intermediul rolelor de dozare.

Șarjă programată

Doar o cantitate de cereale este evacuată din uscător, timp în care transportorul elicoidal aflat în partea superioară completează cu o altă șarjă, egală cu cantitatea evacuată de cereale uscate.


Uscarea în flux continuu

Căldura primită de cereale este invers proporțională cu rata de descărcare. Prin varierea ratei de descărcare (mărirea vitezei rolelor de dozare) se schimbă timpul de staționare al cerealelor în buncărul uscătorului. Rolele de dozare sunt evidențiate în diagrama de mai jos.

Un uscător orizontal, cu rolele de dozare evidentiate.

Schemele cu temperatură controlată utilizează senzorii pentru temperatura cerealelor ca parametru de referință. Pe măsură ce temperatura cerealelor se modifică, rata de descărcare este ajustată în mod corespunzător. De exemplu, putem considera că valoarea de referință pentru temperatura cerealelor este de 41°C. În acest caz, dacă senzorul pentru temperatura cerealelor indică 43°C, cerealele sunt cu 2°C mai calde decât avem nevoie. Viteza de descărcare va fi mărită pentru a micșora timpul petrecut de semințe în camera de încălzire. Situația opusă se aplică dacă senzorul de temperatură raportează o valoarea mai mică decât cea de referință: rata de descărcare va descrește.

Schemele cu umezeala controlată utilizează senzorul pentru umezeală de la ieșire ca parametru de referință. Pe măsură ce nivelul de umezeală variază, funcția ajustează rata de descărcare în mod corespunzător. De exemplu, valoarea de referință pentru umezeala la ieșire (cereale uscate) va fi setată la 15%. Dacă senzorul pentru umezeală de la ieșire raportează o valoare de 16%, cerealele sunt cu 1% mai umede decât ne dorim. Rata de descărcare va scădea, mărindu-se astfel timpul petrecut de cereale în buncărul de încălzire. Relația dintre umezeala și rata de descărcare este invers proporțională.


Uscarea în modul șarjă

Uscarea șarjelor este un proces care implică trei faze: uscare, răcire, descărcare. În acest ciclu, sunt controlate trei tipuri de componente: ventilatoarele, arzătoarele și transportoarele elicoidale de descărcare. Pentru realizarea răcirii în cazul șarjelor parțiale sau a uscării în flux continuu este necesară existența a minim două ventilatoare. De aceea, uscătoarele cu un singur ventilator (Seria 1100) pot realiza răcirea produsului doar în modul șarjă totală.

FazăVentilatoareArzătoareȘnec descărcare
UscareDaDaNu
RăcireDa*Nu
Descărcare**Da

*: Ventilatoarele și arzătoarele se pot afla în două moduri de funcționare: PORNIT, AUTOMAT. Atunci când este selectat modul AUTOMAT și trec prin fazele marcate cu *, ele sunt oprite. O șarjă este definită ca o parte a capacității buncărului de uscare, iar dimensiunea acesteia este stabilită în faza de descărcare a ciclului. Dacă descărcarea completă durează 20 de minute, iar regulatorul corespunzător acestei faze este setat la 10 minute, atunci o șarjă reprezintă jumătate din capacitatea buncărului. Pentru uscarea șarjelor se folosesc scheme de lucru bazate pe următorii parametri:

  • Durata de expunere la aer cald
  • Temperatura cerealelor
  • Durata minimă de expunere la aer cald și temperatura cerealelor
  • Umiditate de ieșire

Clipul următor ilustrează modul de funcționare al unui uscător orizontal GSI.