Pe scurt: două magazii de cereale de 7000 de tone, uscător, curățitor, transportoare de 80 t/h, canale de aerare
Client: NIDERA ROMÂNIA S.R.L.
Location: Vitănești, Teleorman, România
Sistemul realizat pentru Nidera este compus din două magazii, fiecare de câte 7000 de tone, un uscător turn de 40 t/h, curățitor de 90 t/h și transportoare de 80 t/h. Echipamentele sunt controlate de la un panou sinoptic central.
Magaziile sunt dotate cu un sistem de încărcare cu bandă și cărucior mobil. Astfel, acestea pot fi compartimentate, putând fi depozitate mai multe tipuri de cereale în același timp.
Toate echipamentele livrate sunt din gama comercială / industrială, fapt care permite un flux mare de primire a mărfii pe tot parcursul anului.
Un proiect foarte asemănător a fost realizat în aceeași perioadă în Băilești, Dolj.
Conveioarele cu bandă și cărucior
În ambele magazii, încărcarea se face folosind conveioare cu bandă și cărucior mobil, care se extind pe toată lungimea utilizabilă a clădirii.
Transportorul este montat paralel cu pasarela, pe un cadru metalic ancorat de acoperișul magaziei. Pentru a ajunge pe pasarelă, operatorul folosește o scară aflată în interiorul magaziei.
Conveiorul fiecărei hale se extinde în zona din față a acesteia, alimentarea facându-se din exterior. Astfel, se utilizează la maxim spațiul util din interiorul halei.
Cerealele sunt transportate pe bandă până la căruciorul mobil. Operatorul poziționeaza căruciorul prin folosind panoul, montat de obicei pe cărucior.
Uscătorul de cereale
Uscătorul turn montat la Vitănești funcționează în flux continuu, având o capacitate de peste 40 t/h la porumb. Alte produse care se pot usca sunt grâul, orzul, rapița și floarea soarelui. Datorită construcției sale, căldura degajată din cerealele uscate este refolosită, recuperându-se pâna la 30% din combustibil.
Uscătorul este dotat cu sistem de monitorizare și control, compus din:
- un panou de electric unde sunt colectate semnalele de la senzori și trimise comenzile la motoare;
- un calculator industrial, cu touch-screen, unde pot fi accesate toate funcțiile și pot fi urmăriți parametrii de funcționare.
În afară de controlul funcționarii procesului de uscare, calculatorul industrial gestionează încărcarea și descărcarea. Astfelm uscătorul pornește și oprește singur motoarele de la conveioare și elevatoare.
Pentru accesul ușor la orice componentă, pe exterior au fost instalate patru platforme.
Curățitorul de cereale
Curățitorul cu site plane este folosit pentru eliminarea prafului, spărturilor și a resturilor vegetale înainte de uscare sau stocare. Capacitatea de 90 t/h a curățitorului este mai mare decât cea a transportoarelor. Astfel, aceste echipamente pot funcționa la capacitate maximă chiar dacă cerealele conțin foarte multe impurități.
Curățitorul este dotat cu un sistem de aspirație pe bază de ciclon care colectează toate particulele ușoare într-un sac. Impuritățile grele sunt separate în corpuri mici și corpurile mari, fiecare tip având evacuarea proprie.
Modelul ales pentru acest sistem este dotat cu un computer pentru diagnosticare, acesta permițând monitorizarea echipamentului prin rețea. Printre senzorii incluși în curățitor sunt cei de temperatură, pre-plin, uzură și rotație.
Canalele de aerare
Aerarea cerealelor din ambele magazii este făcută prin canale realizate în fundație. Acestea sunt acoperite cu placi metalice perforate proiectate să rezistă la greutatea unui camion.
În una din părțile laterale ale fiecărei hale există câte o gură pentru fiecare dintre canale. La fiecare gură se atașează un ventilator mobil, legătura fiind realizată cu o tranziție flexibilă. Ventilatoarele sunt dotate cu o platformă cu roți.
Alegerea modelului de ventilator a fost făcută pentru ținând cont de dimensiunile magaziei și de tipurile de produse stocate. În plus, perforațiile plăcilor metalice care acoperă canalele au fost realizate pe baza unui proiect particularizat.
Transportoarele exterioare
Elevatoarele, conveioarele și distribuitoarele fac parte din gama comercială de echipamente. Chiar dacă cerealele sunt transferate cu o viteză de 80 t/h, componentele folosite au acceași rezistență ca cele din sistemele cu trafic de mare intensitate (150 – 200 t/h, tot timpul anului).
În proiect au fost incluse două elevatoare principale de acceași înălțime și un elevator secundar. Din oricare elevator principal pot fi alimentate: uscătorul, curățitorul și prima magazie.
Pentru încărcarea celei de a doua magazii, este utilizat un conveior cu raclete, așezat pe o pasarelă care face legătura între clădiri. În zona de primire mai există conveioare cu raclete pentru descărcarea uscătorului și recepție.
Groapa de recepție
Camioanele descarcă marfa pe o groapă acoperită cu un grătar camionabil.
În groapă a fost instalat un conveior înclinat, cu rachete. Acest conveior este compus dintr-un segment drept cu lungimea egală cu cea a gropii, unul curbat și unul drept la final. Ultimul segment are la capăt motorul și pâlnia de descărcare, legată de gura elevatorului. Produsul este ridicat față de adâncimea gropii de recepție cu aproape 2 m.
Față de un conveior orizontal, unul înclinat reduce adâncimea fundației. Astfel, este folosit mai puțin beton, turnarea este mai ușoară, iar hidroizolarea are un cost redus.
Structurile metalice
Turnul care susține elevatoarele are înălțimea de 27 m. Stâlpii acestuia sunt realizați din profile tip L 180 x 180 x 18.
Al doilea element proiectat special pentru acest proiect a fost o structură de susținere pentru curățitor. Aceasta a fost realizată pentru a reduce lungimile tuburilor și transportoarelor din zona de primire a cerealelor, păstrându-se unghiurile optime de cădere.
Turnul și platforma pentru curățitor sunt dotate elemente de siguranță și sunt gândite pentru a facilita accesul la componentele echipamentelor.
Grosimea ridicată a tubulaturii (aproape 4 mm) completează alegerea echipamentelor comerciale de transport. Tubulatura folosită are specificații asemănătoare celei folosite în sistemele de port fluvial.
Automatizarea
Toate echipamentele de încărcare (conveioare cu raclete, elevatoare, conveioare cu bandă și distribuitoare electrice) sunt controlate de la un tablou sinoptic aflat în exteriorul magaziei de lângă zona de recepție. Pe panou este reprezentată diagrama de flux a întregului sistem. Astfel, operatorul poate afla în orice moment ce transportoare funcționează și care sunt segmentele din flux prin care circulă produsul.
Uscătorul și curățitorul sunt dotate cu panouri de comandă proprii, unde pot fi observați parametrii de funcționare ai acestora. Dar, ambele echipamente sunt legate la tabloul principal, cu scopul de a întrerupe automat funcționarea transportoarelor în cazul unor avarii.
Uscătorul este legat la tablou astfel încât să poată controla prin calculatorul propriu procesul de încărcare cu cereale din groapa de recepție.