Sistem Elsit

Pe scurt: silozuri: 8 x 1000 tone și 4 x 2500 tone, curățitor, uscător

Client: Elsit Com S.R.L.

Location: Orezu, Ialomița, România

Sistemul de 26.000 de tone a fost proiectat pentru depozita atât cereale produse de Elsit, cât și cele ale fermelor mai mici din zonă. În prima etapă, au fost construite opt celule de 1000 de tone. Extinderea a fost facută dupa doi ani, când a fost instalată o linie de patru silozuri de 2500 de tone. Cele doua părți ale sistemului au fost apoi unite printr-un conveior suspendat. Toate cele douăsprezece silozuri sunt dotate cu podea complet perforată, completând rolul uscătorului orizontal din sistem.

În 2015, au fost adăugate doua silozuri de câte 5000 de tone.

Celulele de 1000 de tone

Prima etapa a proiectului a fost construirea celor opt celule de 1000 de tone. Acestea sunt dispuse pe doua linii și sunt alimentate printr-un elevator central.

Descărcarea se face la cota terenului, printr-un conveior aflat între cele doua linii de silozuri. Aerarea se face prin podea podea complet perforată. Există câte un ventilator și un șnec de măturare la fiecare celulă.

Celulele de 2500 de tone

Deoarece producția a crescut în fiecare an, a fost luată decizia construirii unei noi linii de patru silozuri.

Aceleași principii (evacuare la cota terenului, aerare cu podea complet perforată) ca pentru primul grup de silozuri au stat la baza proiectarii noilor celulele. Dar, dotarea utilizată este diferită. Fiecare siloz are pe montate pe exterior scări de acces cu platformă de rapaus.

De asemenea, fiecare siloz este dotat cu un ventilator centrifugal cu debit mare pentru aerarea eficientă a unei întregii mase de cereale stocate.

Descărcarea la cota terenului

Toate cele 12 silozuri sunt dotate cu șnecuri de evacuare la cota terenului. Șnecurile descarcă într-un conveior cu raclete, care transportă cerealele către la baza unui elevator.

Motivele pentru care a fost aleasă soluție în locul descărcarii prin tunel au fost costul scăzut al fundației și ușurința de a ajunge la toate componentele mecanice și electrice ale transportoarelor.

Pentru prima etapa, s-a ales folosirea unui singur conveior pentru toate cele opt silozuri. Pentru a doua etapă, din cauza poziționării turnului elevatoarelor, sunt folosite doua conveioare. Acestea aduc cerealele de la silozurile din capate către zona centrala.

Curățitorul cu site plane

Curățitorul cu site plane este folosit pentru:

  • Eliminarea prafului și a resturilor vegetale înainte de stocare.
  • Curățare de precizie atunci când este necesară livrarea cerealelor conform unor cerințe stricte.

Curățitorul este dotat cu un aspirator cu ciclon. Capacitatea de precurățare este cu 20% mai mare decât cea a transportoarelor care îl alimentează. Astfel, indiferent de produsul care trebuie curățat, echipamentul nu blochează fluxul de cereale.