Aerarea cerealelor din silozurile cu fund conic

Silozurile cu fund conic sunt destinate stocării cerealelor pe perioade de la câteva ore la câteva zile. Atât în cazul depozitării înainte de uscare cât și în cazul stocării de amestec sau semințe, aerarea joacă un rol important în menținerea calității produselor depozitate și a panourilor metalice ale silozului. Fluxul de aer ajută la menținerea unei temperaturi scăzute și la înlăturarea umezelii din cereale. Astfel, realizând aerarea cerealelor, riscul degradării din cauza factorilor biologici (e.g. mucegai) este redus semnificativ.

Tehnologii de aerare

Cel mai des întâlnite variante de aerare pentru silozurile cu fund conic sunt reprezentate de podea metalică perforată și tuburi perforate.

Aerare prin podea se face în general pe întreaga suprafață a conului și poate fi o soluție costisitoare din cauza materialelor folosite și a procesului de fabricație. În plus, este posibil să fie nevoie de operațiuni de întreținere.

În cazul celeilalte variante, silozul este dotat cu tuburi metalice perforate și amplasate în diverse configurații. În cazul silozurilor fabricate de GSI, tuburile sunt montate pe conul inferior și sunt conectate prin tubulatură metalică la unul sau mai multe ventilatoare. Această variantă este mai ieftină și îndeajuns de eficientă pentru cele mai multe cazuri de utilizare ale unui siloz cu fund conic.

Accesorizare

Ventilatoarele

Ventilator montat pe un siloz tampon

Presiunea aerului furnizat de ventilator trebuie să fie suficient de mare pentru a tranzita coloana de produs, dar îndeajuns de mică pentru a nu crea “tunele” prin care aerul trece rapid fără a prelua umiditatea boabelor de cereale. Debitul de aer este important în rapiditatea cu care se realizează procesul de aerare. Un ventilator cu debit prea mic va avea nevoie de foarte multe ore de funcționare pentru a modifica temperatura întregii mase de produs. Un ventilator dimensionat corespunzător permite efectuarea aerării, deoarece se pot folosi mai bine intervalele de timp în care aerul atmosferic este uscat.

În special în cazul folosirii unei soluții de aerare cu tuburi, nu este suficient ca ventilatorul să fie adaptat capacității de stocare. Este necesar ca tuburile de aerare să aibă o suprafață suficient de mare (suprafața totală și suprafața perforațiilor sau fantelor) pentru a permite trecerea aerului de la ventilator.

Gurile de aerisire

Gura aerisire

Gurile de pe acoperiș au un rol foarte important în evacuarea aerului provenit de la ventilator, după ce acesta a tranzitat masa de produs. Lipsa acestora poate duce la coroziunea excesivă a elementelor silozului (în special a panourilor de acoperiș), precum și deteriorarea produsului depozitat.

Gurile de aerisire sunt importante și în cazul silozurilor care nu necesită aerare, cum sunt cele pentru încărcarea rapidă a camioanelor, vagoanelor, etc. Aceste silozuri sunt suspendate pe structuri metalice pe sub care trec mijloacele de transport și pot fi descărcate gravitațional, debitul de evacuare fiind dat de curgerea produsului și deschiderea trapei de golire. În lipsa aeratoarelor, în siloz poate apare o depresiune, iar golul creat de cerealele evacuate nu poate fi înlocuit rapid cu aer din exterior. În acest caz, un risc important îl reprezintă avarierea structurii silozului.