Aerarea cerealelor din silozurile cu fund plat

Unul dintre criteriile cele mai importante în proiectarea unei soluții de stocare a cerealelor este eficiența cu care se face aerarea produsului depozitat. Fluxul de aer ajută la menținerea unei temperaturi scăzute și la înlăturarea umezelii excesive din cereale. Astfel, este inhibată dezvoltarea mucegaiurilor și este redus riscul infestării cu dăunători.

Tehnologii de aerare

Aerarea prin podea complet perforată

Aerarea prin podea complet perforată

Aerul este introdus prin perforațiile unei podele metalice care acoperă întreaga suprafață a silozului. O astfel de podea este compusă din plăci metalice perforate care sunt așezate pe suporți metalici.

Aerarea prin canale

Aerarea prin canale

Calitatea aerării cerealelor din partea inferioară a silozului depinde de forma canalelor. Acestea sunt realizate direct în fundația din beton și sunt acoperite cu plăci metalice perforate.

Comparație: podea vs. canale

Costul structurii metalice (podea + suporți) poate fi mai ridicat în cazului podelei complet perforate decât în cazul canalelor. În schimb, în cazul aerării prin canale, construirea fundației de beton este elementul principal din punct de vedere al costului total. În funcție de nevoile de aerare ale produsului depozitat și de posibilitățile oferite de terenul pe care se construiește, costul fundației poate fi de câteva ori mai mare decât în cazul unei simple plăci de beton (ca cea pe care se montează podeaua complet perforată).

CriteriuPodea complet perforatăCanale cu plăci metalice
Suprafața aerată100%5% – 20%
Cost fundație din betonMicMediu – Mare (*)
Cost panouri metalice și suporțiMareMic – Mediu (**)
Utilizare pentru uscareDa (***)Nu
Calitatea aerăriiaerare uniformăExcelentNesatisfăcător – Satisfăcător (**)
zona superioară a silozuluiExcelentSatisfăcător
zona inferioară a silozuluiExcelentNesatisfăcător
lângă pereții silozuluiExcelentSlab – Nesatisfăcător (**)

*: Costul depinde de dimensiunile canalelor. Cu cât un canal este mai adânc, cu atât este necesar mai mult beton pentru realizarea fundației.
**: Depinde de suprafața acoperită de panourile metalice.
***: În cazul silozurilor cu podea complet perforată, cerealele pot fi uscate cu câteva procente dacă se folosesc ventilatoare adecvate.

Accesorizarea necesară aerării

Ventilatoarele

Ventilatoarele

Presiunea aerului furnizat de ventilator trebuie să fie suficient de mare pentru a tranzita coloana de produs, dar îndeajuns de mică pentru a nu crea “tunele” prin care aerul trece rapid fără a prelua umiditatea boabelor de cereale.

Debitul de aer este important în rapiditatea cu care se realizează procesul de aerare. Un ventilator cu debit prea mic va avea nevoie de foarte multe ore de funcționare pentru a modifica temperatura întregii mase de produs.

Un ventilator dimensionat corespunzător permite efectuarea aerării chiar și în asemenea situații, deoarece se pot folosi mai bine intervalele de timp în care aerul atmosferic este uscat.

Gurile de aerisire

Gurile de aerisire

Gurile de pe acoperiș au un rol foarte important în evacuarea aerului provenit de la ventilator, după ce acesta a tranzitat coloana de produs.

Dacă un siloz nu este dotat cu destule guri de aerisire, elementele silozului (în special a panourilor de acoperiș) pot fi corodate foarte repede, din cauza condensului. În plus, dacă umezeala nu este evacuată rapid, produsul depozitat se poate strica chiar dacă se folosesc ventilatoare puternice.

În afară de guri de aerisire, pe acoperiș pot fi montate exhaustoare electrice. Acestea pot fi folosite atunci când este nevoie de un debit de aer sporit ca în cazul perioadelor în care se face uscarea cerealelor direct în siloz.