- Podea complet perforată
- Canale cu plăci metalice
Canalele sunt realizate direct în fundația din beton și sunt acoperite cu plăci metalice. Proiectarea canelelor se realizează în funcție de mai mulți factori, printre care: gradul de aerare dorit, dimensiunea silozului și poziția dorită a sistemului de evacuare.
În funcție de proiectant și de destinație, lățimea unui canal variază între 20 cm și 2 m. Lățimea acestora este direct proporțională cu suprafața aerată. Acest aspect are o importanță deosebită în distribuirea corectă a aerului pe întregul volum al silozului. În cazul unei lățimi mici, aerarea are un caracter pronunțat în vecinătatea ventilatorului și foarte slab în zonele îndepărtate. În general, această problemă nu poate fi rezolvată nici prin creșterea puterii ventilatorului și nici prin realizarea unui canal adânc.
Principalul dezavantaj al unei soluții de aerare prin canale este gradul scăzut de penetrare al aerului în masa de cereale din partea de jos a silozului. Cel mai bine păstrate sunt boabele care se află în coloana de cereale care are ca bază canalul. Cu cât distanța dintre boabe și această coloană este mai mare, cu atât printre acestea trece mai puțin aer.
- Gura de aerisire
- Aer care iese din masa de cereale
- Gura de alimentare
- Acoperișul silozului
- Peretele silozului
- Curenți de aer care străbat coloana de cereale
- Boabe printre care trece foarte puțin aer
- Ventilator
- Tranziție
- Fundația silozului
- Aer atmosferic care intră prin canale
- Canale de aerare acoperite cu plăci perforate
- Canalul șnecului de evacuare
- Placă profilată din beton