Curățarea cerealelor

Curățarea cerealelor reprezintă etapa finală a procesului de recoltare. Această etapă constă în eliminarea impurităților și a reziduurilor din masa de cereale în vederea eficientizării următoarelor procese la care va fi supus produsul (uscare, stocare, vânzare). Prin masa de cereale recent recoltate se pot infiltra elemente nedorite care pot atrage de la sine probleme greu de gestionat:

 • Materiale inerte (pietre, pământ, praf, paie, coji, frunze, gunoi, alte resturi vegetale);
 • Elemente metalice;
 • Boabe sparte, alterate, semințe mici și improprii germinării;
 • Semințe de buruieni sau de alte cereale.

Este important de luat în considerare faptul că o curățare adecvată prezintă numai avantaje pentru recoltă:

 • Stocare în condiții optime, fără conglomerate de impurități care pot atrage insecte sau mucegai;
 • Uscare eficientă, fără consum suplimentar de combustibil pentru înlăturarea umidității produsului nedorit;
 • Eliminarea riscului de apariție al incendiilor în uscătoare din cauza înfundării cu impurități a pereților perforați;
 • Evitarea blocării fluxului de aer în uscătoare sau silozuri cu podea perforată;
 • Valoarea cerealelor curățate este mai mare decât cea a produsului care nu trece prin acest proces;
 • Respectarea criteriilor stricte de calitate care se referă la cerealele ce urmează să fie folosite în consum.

Etapele curățării cerealelor

Aspirația

Prin aspirație se pot îndepărta impuritățile cu o densitate mai mică decât a boabelor de cereale dar și praful, acestea fiind eliminate printr-un ciclon. Trebuie avut în vedere faptul că o distribuire cât mai uniformă a cerealelor și un curent de aer neturbulent sunt factori importanți în eficientizarea procesului de eliminare a impurităților.

Precurățarea

Precurățarea cerealelor reprezintă procesul independent și rapid de curățare prin care se pot elimina impurități de dimensiuni mai mari decât boabele de cereale, respectiv bolovanii, materialele lăsate neintenționat în masa de produs sau pietrele.

Curățarea fină

În această etapă se efectuează o triere mai amplă a impurităților, prin procesul de curățare eliminându-se și reziduurile mai mari decât boabele de cereale sparte, paie, coji, etc.

Selectarea

În funcție de ce destinație au cerealele, curățarea lor poate fi mai riguroasă. Astfel, pentru produsul ce urmează a fi utilizat în consum uman sau animal, se va realiza o selecție a cerealelor pe baza diferitor criterii, cum ar fi culoarea, greutatea sau mărimea bobului. Aceste criterii conțin informații relevante asupra calității bobului întrucât culoarea ne poate spune dacă există boabe mucegăite iar greutatea indică posibilitatea să existe boabe ofilite.

Tipuri de curățitoare

Precurățitoarele cu aspirație

Acestea elimină impuritățile mai ușoare decât cerealele prin folosirea unui curent de aer. Cerealele intră prin lateral într-un distribuitor rotativ cu palete înclinate. Curentul de aer generat de ventilator este direcționat ascendent, trecând prin masa de produs împrăștiat și preluând impuritățile care sunt evacuate printr-o gură în ciclonul de decantare. Există posibilitatea de reglaj a cantității de aer aspirat, determinându-se astfel și cantitatea de impurități extrase din cereale.

Există și varianta de aspirator în flux, acest echipament fiind destinat curățării impurităților ușoare din masa de cereale. Poate fi instalat ușor și repede în orice punct al sistemului fiind indispensabil în procesul de curățare al produsului.

Precurățioarele* cu tambur (site cilindrice)

Un astfel de utilaj are la bază un tambur înclinat, format din câteva site cilindrice. Perforațiile sitelor sunt mai mici decât bobul la intrare și se măresc spre ieșire. Elementele mici sunt eliminate prin primele site, iar boabele sunt extrase prin ultimele. Elementele mai mari decât bobul sunt colectate la capătul tamburului. Detalii…

Precurațitoarele* cu site plane

Cerealele curg prin două rânduri de site: unele cu perforații mai mari decât boabele dorite și unele cu perforații mai mici. Astfel, se îndepărtează atât reziduurile mai mari decât bobul (e.g., bucățile de pământ, pietrele), cât și cele mai mici (e.g., spărturi). Detalii…

Selectoare de semințe

În general, aceste utilaje lucrează cu site plane care au perforații alese în funcție de produs. Selectoarele (trioarele) separă boabele după mărimea și forma lor și sunt folosite în stațiile pentru prelucrarea semințelor sau atunci când boabele urmează să fie consumate de către om.

Gravitatoarele

Aceste utilaje selectează boabele după greutatea specifică. Gravitatoarele folosesc atât vibrația masei, controlată cu un convertizor de frecvență, cât și o pernă de aer ce suspendă produsul. Gravitatoarele se pot clasifica după tipul pernei de aer astfel:

 • Gravitator vacuumatic: acest tip de gravitator este dotat cu o hotă prin care se aspiră aer din incinta unde este amplasat, realizându-se astfel suspendarea produsului.
 • Gravitator cu presiune: acest tip de gravitator împinge aer din incintă în masa de produs.

*: Procesele de curățare și precurățare sunt definite diferit de către producători. Din punct de vedere constructiv, utilajele folosite sunt similare. În plus, prin oprirea unor funcții, multe curățitoare pot funcționa în modul de precurățare. În modul de curățare, utilajul extrage o parte mai mare din corpurile străine. În modul de precurățare, se insistă pe extragerea elementelor foarte diferite de boabe (e.g., praf, sârmă metalică, buruieni).

Utilajele prezentate aici pot fi combinate. În cazul sistemelor de stocare a cerealelor, foarte întâlnite sunt precurățitoarele cu site care au atașat un aspirator cu ciclon.

Tip curățitorImpurități mariCorpuri metaliceBoabe sparteSemințe de buruieniPrafImpurități ușoare
Precurățitor cu aspirațieNuNuNuNuDaDa
Precurățitor cu tamburDaNu/Da**DaDaNu/Da*Nu
Precurățitor cu site planeDaNu/Da**DaDaNu/Da*Nu
Selectoare semințeDaDaDaDaNuNu
GravitatoareDaDaDaDaDaDa

*: Îndepărtarea prafului în aceste două cazuri se realizează cu condiția ca precurățitoarele cu tambur și cu site plane să fie prevăzute cu aspirator;

**: Eliminarea corpurilor metalice din masa de cereale se realizează cu condiția ca cele două utilaje să fie prevăzute cu magnet.