Încărcarea cerealelor într-o magazie

Magaziile sunt spatii care pot indeplini mai multe functii in acelasi timp sau pot fi accesorizate usor pentru a le schimba intrebuintarea. O magazie (hala) poate fi folosita ca garaj pentru masini agricole, ca atelier sau poate fi compartimentata pentru a stoca mai multe produse simultan. Totusi, manipularea si mentinerea cerealelor in conditii optime sunt probleme care trebuie tratate cu mult mai multa grija decat atunci cand se folosesc silozuri metalice.

Incarcarea unei magazii de cereale se poate realiza folosind:

  • un incarcator frontal
  • un transportor pneumatic
  • un transportor longitudinal cu banda si carucior
  • un sistem de tipul ABC sau AC in care se utilizeaza conveioare pe lungimea si pe latimea halei

Tehnologii de incarcare

Bandă și cărucior

Bandă și cărucior

Utilizarea unui transportor longitudinal este cea mai simplă variantă pentru incarcarea intregii hale în mod eficient. Transportorul folosit este un conveior cu bandă care poate descarca marfa în orice poziție pe lungimea sa. Banda trece printr-un cărucior care preia cerealele și le descarcă în locul ales de operator.

Sistemul ABC

Sistemul ABC

Sistemele de încarcare denumite generic AC sau ABC au la bază unul sau doua conveioare longitudinale și un conveior transversal. Prin intermediul acestor sisteme, se realizeaza o încarcăre uniformă a magaziilor cu cereale. De asemenea, aceste sisteme se preteaza foarte bine pentru încărcarea magaziilor care necesită compartimentare.

Comparatie

Solutiile ABC si AC sunt cele mai eficiente variante de incarcare deoarce hala poate fi umpluta in mod uniform. Astfel, cerealele pot fi aerate corespunzator indiferent de pozitia lor in magazie. Dar, un astfel de sistem poate fi folosit doar daca in hala nu exista stalpi de sustinere care sa blocheze miscarea conveiorului transversal. In acest caz, cea mai buna varianta este incarcarea cu unul sau mai multe transportoare longitudinale cu banda amplaste intre liniile de stalpi.

Incarcator frontalTransportor pneumaticConveior longitudinalSistem ABC sau AC
Viteza incarcareNesatisfacatorSatisfacatorBineFoarte bine
Utilizare spatiuNesatisfactorSatisfactorBineFoarte bine
Compartimentare spatiu (*)DaDaNumai pe lungimeDa
Incarcare automataNuNuDaDa
Folosire in hale cu stalpi interioriDaDaDa (**)Nu
*: Spatiul unei hale poate fi compartimentat pentru a stoca mai multe produse in acelasi timp.
**: Intr-o magazie cu latime mare se pot monta conveioare longitudinale intre liniile de stalpi de sustinere.